The food question and Brazilian agriculture in the biomass era

Authors

  • Hugo de Carvalho Ferreira Universität Viadrina, Alemanha

Keywords:

Sustainability, Food security and food sovereignty, Agrofuels

Abstract

This article discusses the food question in light of the recent debates about agrofuels and other green agricultural technologies. In this sense, it illustrates, on one hand, the position in favor of a biocivilization based on new technologies which would allow the conciliation of food production and other materials such as agrofuels; on the other hand, a skeptical view about these technologies since they are related to the modern industrial model of agriculture, which goes against the notions of sustainability and the food question. Hereafter, it analyzes these divergences based on the Brazilian case, inquiring the relations between the way to a biocivilization and in what extent the international market of biomass could affect the food production in Brazil. Finally, it presents two examples of agroecological projects which aim to harmony both the agroenergy and food production, in order to solve the apparent inherent contradiction between energy and food. Likewise, it concludes that this alleged contradiction is rooted in a capitalist model of production, and therefore, other agricultures and ways of production are possible.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

  • Hugo de Carvalho Ferreira, Universität Viadrina, Alemanha

    Graduado em Ciências Biológicas (UFRJ), Mestre em Saúde Pública e Meio Ambiente (ENSP – Fiocruz), graduando em Ciências Sociais (UFRJ) e aluno de Doutorado em Ciências da Cultura na Europa–Universität Viadrina (Alemanha). Local de trabalho: Nøkkefaret 4, 2090, Hurdal (Noruega).

References

ABRAMOVAY, Ricardo. Biocombustíveis: a energia da controvérsia. São Paulo: Senac, 2009.

ABRAMOVAY, Ricardo. Integrar sociedade e natureza na luta contra a fome no século XXI. Cad. Saúde Pública, 24(11), 2704-2709, 2008.

CAMACHO, Ricardo Simão. “Soberania alimentar e energética: a proposição camponesa para uma nova relação sociedade/natureza”. IX Fórum Ambiental da Alta Paulista, v. 9, n. 10, p. 76-91, 2013.

CAMACHO, Ricardo Simão; CUBAS, Tiago E. A. A recriação dos territórios camponeses por meio da produção de alimentos e energia: a experiência do MPA em Frederico Westphalen–RS. Agrária (São Paulo. On-line), n.15, p.4-44, 2011.

CASTRO, Josué. Geografia da fome. Rio de Janeiro: Edições Antares, 1984.

CONSEA. Modelo agroalimentar e a produção de agrocombustíveis: questões e impactos na soberania e segurança alimentar e nutricional. Brasília, 2008.

DELGADO, Guilherme C. Expansão e modernização do setor agropecuário no pós-guerra: um estudo da reflexão agrária. Estudos avançados, v. 15, n. 43, p. 157-172, 2001.

ETC GROUP et al. The new biomassters: Synthetic biology and the next assault on biodiversity and livelihoods. ETC Group Communiqué, v. 104, 2010.

GONÇALVES, Carlos Walter Porto. Geografia da riqueza, fome e meio ambiente: pequena contribuição crítica ao atual modelo agrário/agrícola de uso dos recursos naturais. Revista Internacional Interdisciplinar INTERthesis, v. 1, n. 1, p. 1-55, 2004.

KRAUSMANN, Fridolin et al. Growth in global materials use, GDP and population during the 20th century. Ecological Economics, v. 68, n. 10, p. 2696-2705, 2009.

MALUF, Renato S.; SPERANZA, Juliana S. Preços dos alimentos, modelos de agricultura e abastecimento alimentar no Brasil: os casos da soja e do feijão. Rio de Janeiro: Ceresan, 2014.

MCMICHAEL, Philip. A food regime analysis of the 'world food crisis'. Agriculture and human values, v. 26, n. 4, p. 281-295, 2009.

MCMICHAEL, Philip. The land grab and corporate food regime restructuring. Journal of Peasant Studies, v. 39, n. 3-4, p. 681-701, 2012.

MICHAELSEN, Alexandra Munaretti. Produção de agroenergia e agricultura familiar: o caso do centro de formação e promoção de alimentos e bioenergia São Francisco de Assis-Santa Cruz do Sul, RS. 2011. Trabalho de diplomação apresentado ao Departamento de Sociologia da Universidade Federal do Rio Grande do Sul, como parte dos requisitos para a obtenção do título de Bacharel em Ciências Sociais, Porto Alegre, 2011.

MILANEZ, Artur Yabe; BARROS, Nereida Rezende Cavalheiro; FAVERET FILHO, Paulo de Sá Campello. O perfil do apoio do BNDES ao setor sucroalcooleiro. BNDES Setorial, Rio de Janeiro, n. 28, p. 3-36, 2008.

MOORE, Jason W. Transcending the metabolic rift: a theory of crises in the capitalist world-ecology. The Journal of Peasant Studies, v. 38, n. 1, p. 1-46, 2011.

PEREIRA, Mirlei Fachini Vicente et al. A inserção subordinada do Brasil na divisão internacional do trabalho: consequências territoriais e perspectivas em tempos de globalização. Sociedade & Natureza, v. 22, n. 2, p. 347-355, 2010.

RAMBO, Anelise Graciele; MICHAELSEN, Alexandra Munaretti; SCHNEIDER, Sergio. Produção de Agroenergia pela Agricultura Familiar: a contribuição dos “pequenos” empreendimentos aos “grandes” problemas atuais. Revista Paranaense de Desenvolvimento, v.34, n. 125, p. 163-189, 2013.

SACHS, Ignacy. Da civilização do petróleo a uma nova civilização verde. Estudos avançados, v. 19, n. 55, p. 195-214, 2005.

SACHS, Ignacy. A revolução energética do século XXI. Estudos Avançados, v. 21, n. 59, p. 21-38, 2007.

SACHS, Ignacy. Barricadas de ontem, campos de futuro. Estudos avançados, v. 24, n. 68, p. 25-38, 2010.

SZMRECSANYI, Tamás; GONÇALVES, Daniel Bertoli. Efeitos socioeconômicos e ambientais da expansão da lavoura canavieira no Brasil. In: Congresso da Associação de Estudos Latino-americanos. 2009.

Published

2017-06-06

Issue

Section

Original articles

Similar Articles

1-10 of 45

You may also start an advanced similarity search for this article.