Innovation, familiar agro industries and local agrifood systems in the Serra Gaúcha

Authors

  • Ana Paula Matei Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS), Porto Alegre, Brasil
  • Leonardo Xavier da Silva Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS), Porto Alegre, Brasil

Keywords:

Familiar agro industries, brazilian institutional environmental, alternative local agrifood systems

Abstract

This paper aim to analyze ten empirical cases of family farms that make agro industrial process as innovation activity that incentive their autonomy and contribute to better life style and keeping their families in countryside (rural) of Brazil (Serra Gaúcha). This highlight some public policies and programs to impact in a favorable institutional environmental for this family farms, in a national and regional levels. Introduce how this agricultures making practices to innovating production, optimizing the use of their resources (land, familiar work and knowledge). As a result, shows the interactions between this family farms with this institutional environmental, facilitating and improving their practices, insert of in alternative local agrifood systems.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Ana Paula Matei, Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS), Porto Alegre, Brasil

    Secretaria de Desenvolvimento Tecnológico da Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS), Porto Alegre, Brasil.

  • Leonardo Xavier da Silva, Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS), Porto Alegre, Brasil

    Professor Adjunto do Departamento de Economia e Relações Internacionais da Universidade Federal Do Rio Grande Do Sul – FCE-UFRGS.

References

BRASIL. MINISTÉRIO DE DESENVOLVIMENTO AGRÁRIO. Programa de Aquisição de Alimentos (PAA). Secretaria da Agricultura Familiar. MDA/SAF:2012. Disponível em: <http://www.mda.gov.br/portal/saf/programas/paa>. Acesso em: 3 fev. 2013.

BRASIL. MINISTÉRIO DE DESENVOLVIMENTO AGRÁRIO. Programa Nacional de Alimentação Escolar (PNAE). Secretaria da Agricultura Familiar. MDA/SAF: 2012. Disponível em: <http://www.mda.gov.br/portal/saf/programas/alimentacaoescolar>. Acesso em: 3 fev. 2013.

BRASIL. MINISTÉRIO DO DESENVOLVIMENTO AGRÁRIO. Crédito Rural do Programa Nacional de Fortalecimento da Agricultura Familiar (Pronaf). MDA: Brasília, 2012. Disponível em: <http://www.mda.gov.br/portal/saf/programas/pronaf>. Acesso em: 9 jan 2013.

DOLOREUX, D.; PARTO, S. Regional innovation systems: a critical synthesis. United Nations University, Institute for New Technologies. In: Discussion Paper Series, v. 17, p. 7-37, 2004.

EDQUIST, C. Reflections on the systems of innovation approach. In: Science and Public Policy, Beech Tree Publishing, 10 Walford Close, Guildford, Surrey GUI 2EP, England, v. 31, n. 6, p. 485-9, dez. 2004.

FLICK, Uwe. Introdução à pesquisa qualitativa. Tradução Joice Elias Costa. 3. ed. Porto Alegre: Artmed, 2009.

GAZOLLA, M. Conhecimentos, produção de novidades e ações institucionais: cadeias curtas das agroindústrias familiares. Tese de doutorado. Programa de Pós-graduação em Desenvolvimento Rural – PGDR-UFRGS. Porto Alegre, 2012.

GAZOLLA, M.; NIEDERLE, P.A.; WAQUIL, P.D. Agregação de valor nas agroindústrias rurais: uma análise com base nos dados do Censo Agropecuário. In: Revista Paranaense de Desenvolvimento, Curitiba, n. 122, p.241-62, jan.-jun. 2012.

GAZOLLA, M.; PELEGRINI, G. As experiências familiares de agroindustrialização: uma estratégia de produção de novidades e de valor agregado. In: Ensaios FEE, Porto Alegre, v. 32, n. 2, p. 361-88, nov. 2011.

GIL, A.C. Estudos de caso: fundamentação científica, subsídios para coleta e análise de dados, como redigir o relatório. São Paulo: Atlas, 2009, 148p.

GUIVANT, J. S. Os supermercados na oferta de alimentos orgânicos: apelando ao estilo de vida ego-trip. In: Ambiente & Sociedade, v. 6. n. 2, jul.-dez. 2003.

HEKKERT, M. et al. Functions of innovation systems: a new approach for analyzing technological change. In: Technological Forecasting & Social Change n. 74, p. 413-32, 2007.

INTERNATIONAL POLICY CENTRE FOR INCLUSIVE GROWTH. Structured Demand and Smallholder Farmers in Brazil: the Case of PAA and PNAE. Relatório. Brasília: IPC – IG, out. 2013.

KNEAFSEY, M. et al. Short Food Supply Chains and Local Food Systems in the EU. A State of Play of their Socio-Economic Characteristics. European Commission Report EUR 25911 EN, Luxembourg: Publications Office of the European Union, 2013.

MARKARD, J.; TRUFFERA, B. Technological innovation systems and the multi-level perspective: Towards an integrated framework. In: Research Policy, v.37, Issue 4, p. 596-615, maio 2008.

MARSDEN, T.; BANKS, J.; BRISTOW, G. Food Supply Chain Approaches: Exploring their Role in Rural Development. In: Sociologia Ruralis, Vol 40, n.4. European Society for Rural Sociology, out. 2000.

MILONE, P. Agriculture in Transitions: A Neo-Institutional Analysis. Assen: Van Gorcun, 2009.

MIOR, L. C. Agricultura familiar, agroindústria e desenvolvimento territorial. In: Colóquio Internacional De Desenvolvimento Rural Sustentável. Florianópolis, 22-25, ago. 2007.

MOULAERT, F.; SEKIA, F. Territorial Innovation Models: A Critical Survey. In: Regional Studies, v.37.3, p. 289-302, 2003.

MUCHNIK, J.; CAÑADA, J. S.; SALCIDO, G .T. Systèmes agroalimentaires localisés: état des recherches et perspectives. In: Cahiers Agricultures, v.17, n.6, nov-dez. 2008.

NELSON, R. R.; WINTER, S. G. In search of useful theory of innovation. In: Research Policy, n.6, p. 36-76, 1977.

NORTH, D. C. “Institutions”. In: Journal of Economic Perspectives – v. 5, n. 1 - Winter, p. 97-112, 1991.

NORTH, D. C. Entendendo o processo de mudança econômica. In: Revista Banco de Ideias, Clássicos Liberais (por Robert Fendt), n. 46, p. 4-19, 2009.

PLOEG, J.D.V.d. et al. Rural development: From practices and policies towards theory. In: Sociologia Ruralis, n.40, p. 391-408, Oxford 2000.

RIO GRANDE DO SUL. Lei n o 13.921/2012. Política Estadual de Agroindústria Familiar no Rio Grande do Sul. Porto Alegre, 2012. Disponível em: <http://www.emater.tche.br/site/br/arquivos/area/agroindustria/Lei%2013.921.pdf>. Acesso em: 19 ago. 2012.

SALCIDO, G. T. Sistemas agroalimentarios localizados. Innovación y debates desde América Latina. In: Revista Interdisciplinar INTERthesis, Florianópolis, v.10, n.2, p. 68-94, jul.-dez. 2013.

SCHMITT, C. J. Encurtando o caminho entre a produção e o consumo de alimentos. Editora convidada. In: Revista Agriculturas: experiências em agroecologia, v.8, n.3, p. 4-8, 2011.

TRICHES, R. M. Reconectando a produção ao consumo: a aquisição de gêneros alimentícios da agricultura familiar para o Programa de Alimentação Escolar. Tese de Doutorado. Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural – PGDR, UFRGS. Porto Alegre, 2010.

VIEIRA, L. F. Agricultura e agroindústria familiar. In: Revista de Política Agrícola – Ano VII, n. 1, jan.-fev.-mar., p. 11-23, 1998.

WAQUIL, P. D. et al. O perfil da agroindústria rural no Brasil: uma análise com base nos dados do Censo Agropecuário de 2006. Relatório de Pesquisa. Porto Alegre: UFRGS/FCE, jul. 2012.

WESZ JUNIOR, V. J. As políticas públicas de agroindustrialização na agricultura familiar: análise e avaliação da experiência brasileira. Dissertação de Mestrado em Ciências Sociais. Instituto de Ciências Humanas e Sociais. Departamento de Agricultura e Sociedade, Universidade Federal do Rio de Janeiro, Seropédica, 2009.

Published

2018-04-12

Issue

Section

Original articles

Similar Articles

1-10 of 154

You may also start an advanced similarity search for this article.