Internacionalização da Produção Familiar de Café Orgânico do Espírito Santo/ES

Authors

  • Thatiana de Andrade Figueira Universidade Federal Fluminense (UFF), Niterói, Brasil
  • Dario de Oliveira Lima Filho Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS), Campo Grande, Brasil

Keywords:

Organic agriculture, Arabica Coffee, International marketing

Abstract

Agriculture is going through a crisis related to the high costs of inputs derived from oil, the ally that it is perceived trends for more healthy products and also the protection of natural resources. The organic management, then, is a means to bring these two concerns, it seeks to use natural methods in agricultural activity. This article discusses the international marketing of organic arabica coffee. For this, we used the bibliographic and documentary research in books, articles, reports and web sites, in addition to applying a pre-prepared questionnaire with farmers of the Holy Spirit. The research shows that producers of organic coffee arabica acquired the stamp of marketing in foreign markets, from a pioneering work with the organic product. Furthermore, it shows that it is feasible for farmers remain on their land and working with families participating in the process of organic management, contributing to a more healthy production, the environment and at the same time, adding more value to the product of fruit their work.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Thatiana de Andrade Figueira, Universidade Federal Fluminense (UFF), Niterói, Brasil

    Gestora de Cooperativas (UFV), Mestre em Administração (UFMS), Doutoranda em Sociologia e Direito Universidade Federal Fluminense (UFF).

  • Dario de Oliveira Lima Filho, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS), Campo Grande, Brasil

    Doutor em Administração. Professor do DEA – UFMS.

References

Conselho Nacional do Café - CNC. Disponível em: http://www.cancafe.com.br. Acesso em 6 out. 2008.

ESPÍRITO Santo (estado). Secretaria de Agricultura. Disponível em: <http://www.es.gov.br> Acesso em 8 mar. 2008. FAO/INCRA. Perfil da agricultura familiar no Brasil: dossiê estatístico. Brasília.

FAO/INCRA, ago. 1996. (Projeto UTF/BRA/036).

GLIESSMAN, S. R. Agroecologia: processos ecológicos em agricultura sustentável. Porto Alegre: Editora UFRGS, 2000.

HOMEM DE MELO, F. A Liberalização Comercial e a Agricultura Familiar no Brasil. Departamento de Economia da FEA-USP e FIPE – Fundação Instituto de Pesquisas Econômicas (monografia). 2001.

INCRA. Novo Retrato da Agricultura Familiar: O Brasil Redescoberto, Ministério do Desenvolvimento Agrário, Brasília, fev. de 2000.

MARQUES NETO, J. C. O que fazer com os conteúdos? O livro do século XXI na avaliação acadêmica. Interface, Botucatu, v. 9, n.18, p.587-590, set./dez. 2005.

MOREIRA, Roberto José. Agricultura familiar: processos sociais e competitividade. Rio de Janeiro: Mauad, 1999, pp. 157-180.

PEDINI, S. Apostila de cafeicultura orgânica, ESACMA - Escola Superior de Agricultura e Ciências, Machado, 2000, Disponível em: <http://www.planetaorganico.com.br>. Acesso em 13 jun. 2006.

PLOEG, Jan Douwe Van Der. O modo de produção camponês revisitado. In: SCHNEIDER, Sérgio (org.). A diversidade da Agricultura Familiar. Porto Alegre: UFRGS, 2006, pp. 13-54. RIBAS, Simone Augusta. Metodologia científica aplicada. – Rio de Janeiro: EdUERJ, 2004. 110 p.

SANTOS, R.M; LIMA, D.R. Coffee, The Revolutionary Drink for Pleasure and healkth. XLibris, USA, 2007.

SEVILLA GUSMÁN, Eduardo. Agroecologia e Desenvolvimento Rural Sustentável. Porto Alegre, v.3, n.1, jan./mar.2002.

STOLCKE, V. Cafeicultura: homens, mulheres e capital (1850-1980). São Paulo: Brasiliense, 1986.

TESCH, R. Qualitative Research: Analysis types and software tools. Basingstoke, Falmer. 1990.

Published

2015-03-08

Issue

Section

Original articles

Similar Articles

1-10 of 173

You may also start an advanced similarity search for this article.