Do consumo à produção: produtos locais, olhares cruzados

Authors

  • Fabiana Thomé da Cruz Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS), Porto Alegre, Brasil
  • Renata Menasche Universidade Federal de Pelotas (UFPEL), Pelotas, Brasil

Keywords:

local products, consumption, rural development

Abstract

The aim of this paper is to construct a reflection in relation to the processes of enhancement of local products in contemporary societies. We present data from studies conducted in different rural areas and in the capital of Rio Grande do Sul State - located in southern Brazil – in order to discuss the referred theme with the pertinent international literature. Given a context in which is possible to notice a significant urban anxiety in relation to food and an intense material and symbolic mobility between the countryside and city, we observe, through the analysis of the interviews carried out with urban consumers, a positively valued idea of rural even as an idealized one. But if it is possible to observe the enhancement of the processes of local products associated with idealized images of the countryside, it is also significant to understand other kinds of motivations, associated with the idea of healthy eating habits, linked to political commitments or also related to appeals that seek to strengthen the identity and cultural traditions. In the analysis of the consumption of local products there are elements that allow the understanding of the dynamics of rural development. For this reason, "from consumption to production" and hence the interest in "crossing views".

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Fabiana Thomé da Cruz, Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS), Porto Alegre, Brasil

    Engenheira de Alimentos; Mestre em Agroecossistemas; Doutoranda do Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural, da Universidade Federal do Rio Grande do Sul (PGDR/UFRGS).

  • Renata Menasche, Universidade Federal de Pelotas (UFPEL), Pelotas, Brasil

    Doutora em Antropologia Social. Professora da Universidade Federal de Pelotas (UFPEL), vinculada ao Curso de Bacharelado em Antropologia e ao Programa de Pós-Graduação em Ciências Sociais. Professora do Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural da Universidade Federal do Rio Grande do Sul (PGDR/UFRGS)

References

BARBOSA, Lívia. “Tendências da alimentação contemporânea”. In: PINTO, Michele de Lavra; PACHECO, Jane K. (org.). In: Juventude, consumo e educação 2. Porto Alegre: ESPM, 2009.

BARBOSA, Livia; CAMPBELL, Collin. “O estudo do consumo nas ciências sociais contemporâneas”. In: BARBOSA, Livia; CAMPBELL, Collin. (Org.). In: Cultura, consumo e identidade. Rio de Janeiro: FGV, 2007.

BECK, Ulrich. Risk society: towards a new modernity. London: Sage, 1992.

BÉRARD, Laurence; MARCHENAY, Philippe. “Patrimoine et modernité: les produits de terroir sous les feux de la rampe”. In: Journal des anthropologues, n.74, p.47-66, 1998.

BONNAIN, Rolande. “Des produits regionaux rehabilites ou redecouverts”. In: Pour, n.129, p.113-117, 1991.

CANCLINI, Nestor Garcia. Consumidores e cidadãos: conflitos multiculturais da globalização. Rio de Janeiro: Ed. UFRJ, 1997.

CRUZ, Fabiana Thomé da et al. “Queijo Artesanal Serrano dos Campos de Cima da Serra: o saber-fazer tradicional desafiando a qualidade”. In: Congreso Internacional de la Red SIAL, IV, Mar del Plata. Anais. Mar del Plata: Alfater, 2008.

DELBOS, Geneviève. “Dans les coulisses du patrimoine”. In: CHEVALLIER, Denis (dir.). In: Vives campagnes: le patrimoine rural, projet de societé. Paris: Autrement, 2000.

EIZNER, Nicole. “Préface”. In: EIZNER, Nicole (org.). In: Voyage en alimentation. Paris: ARF, 1995.

FISCHLER, Claude. L’homnivore: le goût, la cuisine et le corps. Paris: Odile Jacob, 1993.

FISCHLER, Claude. “A ‘McDonaldização’ dos costumes”. In: FLANDRIN, Jean-Louis; MONTANARI, Massimo (dir.). In: História da Alimentação. São Paulo: Estação Liberdade, 1998.

FLANDRIN, Jean-Louis; MONTANARI, Massimo. “Hoje e amanhã”. In: FLANDRIN, Jean-Louis; MONTANARI, Massimo (dir.). In: História da Alimentação. São Paulo: Estação Liberdade, 1998.

GARINE, Igor de. “Introduction”. In: BATAILLE-BENGUIGUI, Marie Claire; COUSIN, Françoise (org.). In: Cuisines: reflets des societés. Paris: Sépia, 1996.

GOUIN, Stéphane; CORDIER, Jean. “Les stratégies des distributeurs face aux risques alimentaires. Le marketing face aux peurs alimentaires”. In: Revue Française du Marketing, n. 183-184, p. 199 212, 2001.

GOODMAN, David. “Rethinking food production-consumption: integrative perspectives”. In: Sociologia Ruralis, n. 42, v. 4, p. 271-277, 2002.

GOODMAN, David. “The quality ‘turn’ and alternative food practices: reflections and agenda”. In: Journal of Rural Studies, n. 19, p. 1-7, 2003.

GOODMAN, David. “Rural Europe Redux? Relections on alternative agro-food networks and paradigm change”. In: Sociologia Ruralis, n. 44, p. 3-16, 2004.

GUIVANT, Julia. “A trajetória das análises de risco: da periferia ao centro da teoria social”. In: Revista Brasileira de Informação Biobliográfica em Ciências Sociais, n. 46, p. 3-38, 1998.

GUIVANT, Julia S. “Os supermercados na oferta de alimentos orgânicos: apelando ao estilo de vida ego-trip”. In: Ambiente & Sociedade, n. 2 , p. 63-81, jul./dez. 2003.

HARVEY, Mark; McMEEKIN, Andrew; WARDE, Alan (ed.). Qualities of food. New York: Palgrave, 2004.

KLAFKE, Fernanda. Consumo de alimentos e reflexividade: os(as) consumidores(as) da Banca da Reforma Agrária. 2009. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Ciências Sociais). Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 2009.

KRONE, Evander Eloí; MENASCHE, Renata. “Agregados e mulheres, o queijo de final de semana e o valor do trabalho”. In: Raízes. Revista de Ciências Sociais e Econômicas, n. 26, p. 113-119, 2007.

LA SOUDIÈRE, Martin de. “Dis-moi où tu pousses: questions aux produits ‘locaux’, ‘régionaux’, de ‘terroir’, et a leurs consommateurs”. In: EIZNER, Nicole (org.). In: Voyage en alimentation. Paris: ARF, 1995.

LANG, Tim; HEASMAN, Michael. Food wars: the global battle for minds, mouths, and markets. London: Earthscan Publications, 2004.

LIMA, Nei Clara de. “A Festa de Babette: consagração do corpo e embriaguez da alma". In: Comida - Horizontes antropológicos, Porto Alegre, n. 2(4), p. 71-83, 1996.

MALUF, Renato. “Conferência aponta diretrizes para a Segurança Alimentar e Nutricional no Brasil”. In: Artigos Mensais OPPA, n. 3, p. 1-3, jul. 2007.

MARSDEN, Terry. “The quest for ecological modernisation: re-spacing rural development and agri-food studies”. In: Sociologia Ruralis, n. 44(2), p. 129-146, 2004.

MENASCHE, Renata. Os grãos da discórdia e o risco à mesa: um estudo antropológico das representações sociais sobre os cultivos e alimentos transgênicos no Rio Grande do Sul. 2003. Tese de doutorado. Programa de Pós-Graduação em Antropologia, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 2003.

MENASCHE, Renata (org.). A agricultura familiar à mesa: saberes e práticas da alimentação no Vale do Taquari. Porto Alegre: Ed. UFRGS, 2007.

MELUCCI, Alberto. A invenção do presente. Petrópolis: Vozes, 2001.

MIELE, Mara. Creating sustentability: the social construction of the market for organic products. Wageningen: Grafisch Atelier Wageningen, 2001.

MURDOCH, Jonathan; MIELE, Mara. “A new aesthetic of food? Relational reflexivity in the ‘alternative’ food movement”. In: HARVEY, Mark; MCMEEKIN, Andrew; WARDE, Alan. In: Qualities of food. New York: Palgrave, 2004.

Published

2015-03-08

Issue

Section

Original articles

Similar Articles

1-10 of 219

You may also start an advanced similarity search for this article.