Urban agriculture and food security: an economic analysis

Authors

Keywords:

agricultura urbana, microeconomia, segurança alimentar

Abstract

The objective of this work is to evaluate the potential of urban agriculture as a tool for generating value and improving food security. The empirical study was carried out in the biodynamic experimental space of the Rural Sciences Center-CCR of the Federal University of Santa Catarina-UFSC, located in the city of Curitibanos-SC. The research methodology consisted of two stages: the first was the cultivation of a 5m² plot for a period of 1 year, conducted by biodynamic agricultural management; the second was the accounting of production factors and carrying out economic analyzes of the viability of urban agriculture in the form of residential gardens. The results indicated that urban agriculture has the potential to contribute to food security and that its practices, under resilient agricultural management, also have economic viability.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

  • Cleber José Bosetti, Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC)

    Possui graduação em Licenciatura em História pelas Faculdades Integradas Católicas de Palmas Paraná (2003); Especialização em História: cidade, cultura e poder pela Universidade Comunitária Regional de Chapecó -UNOCHAPECÓ (2004); Mestrado em História Regional pela Universidade de Passo Fundo -UPF (2007); Especialização em Sociologia pela Universidade de Passo Fundo (2009). Doutorado em Sociologia Política pela Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC) (2013); Graduação em Filosofia pelo Centro Educacional Internacional -UNINTER (2018); Graduação em Ciências Econômicas (2023); Professor Adjunto da Universidade Federal de Santa Catarina -UFSC,  Campus de Curitibanos, SC.

References

ALBALA, K. Comendo na pós-modernidade: como o comprar, o cozinhar e o comer estão se transformando na Era Digital. Estudos Sociedade e Agricultura, jun. de 2017, v. 25, n. 2. Disponível em: https://doi.org/10.36920/esa-v25n2-2.

AQUINO, A. M. de; ASSIS, R.L. de. Agricultura orgânica em áreas urbanas e periurbanas com base na agroecologia. Ambiente & Sociedade. Campinas, v. 10, n. 1, p. 137-150, jan.-jun. 2007.

BARROS, G. S. A. C.; et al. Gestão de negócios agropecuários com foco no patrimônio. Campinas-SP: Alínea, 2019.

BELIK, W. Perspectivas para a segurança alimentar e nutricional no Brasil. Saúde e Sociedade, v. 12, n. 1, 2003.

BOSETTI, C. J; et al. Práticas comunitárias com agricultura urbana: segurança alimentar e inclusão social com as famílias da APAE de Curitibanos- SC. Caminho Aberto - Revista de Extensão do IFSC, ano 5, n. 9, dez. 2018. Disponível em: https://doi.org/10.35700/ca201809%25p2407.

BRASIL. Guia alimentar para a população brasileira. Ministério da Saúde, Secretaria de Atenção à Saúde, Departamento de Atenção Básica. 2ª ed. Brasília: Ministério da Saúde, 2014.

BRICAS, N; CONARÉ, D. Historical perspectives on the ties between cities and food. In: Urban agriculture: another way to feed cities. The Veolia Institute Review, 2019. Disponível em: https://www.institut.veolia.org/en/nos-contenus/la-revue-de-linstitut-facts-reports/urban-agriculture-another-way-feed-cities.

CARNEIRO, M.F.B; PEREIRA, L.A.G; GONÇALVES, T.M. Agricultura urbana e segurança alimentar no Brasil: desafios e perspectivas. Revista Desenvolvimento Social, nº 19, v. 1, 2016. Disponível em:

https://www.periodicos.unimontes.br/index.php/rds/article/view/1901

CAROLAM, M; HALE, J. ‘Growing’ communities with urban agriculture: Generating value above and below ground. Community Development, v. 47, n. 4, p.530-545, 2016. DOI: https://doi.org/10.1080/15575330.2016.1158198

CHAMBERS, R. Poverty and livelihoods: whose reality counts? Environment and Urbanization, v. 7, nº. 1, 1995.

CONSEA- Conselho Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional. Lei 11.346, de 15 de setembro de 2006.

EMBRAPA. Cores e sabores: a importância nutricional das hortaliças. Embrapa Hortaliças. Ano 1, n. 2, mar/abr 2012. Disponível em:

https://www.embrapa.br/documents/1355126/2250572/revista_ed2.pdf/74bbe524-a730-428f-9ab0-ad80dc1cd412.

FAO- Organização das Nações Unidas para alimentação e agricultura. Criar cidades mais verdes. Roma, Itália, 2012. Disponível em:

https://www.fao.org/3/i1610p/i1610p00.pdf

GIL, A.C. Métodos e técnicas de pesquisa social. 6. ed. São Paulo: Atlas; 2008.

LUCENA, L.P; SILVA, C.E.F.S. Modelos de agricultura urbana para a segurança alimentar: um estudo comparativo entre Singapura e Brasil. Revista Ibero-Americana de Ciências Ambientais, v. 9, n. 3, fev/mar 2018. Disponível em: http://doi.org/10.6008/CBPC2179-6858.2018.003.0030

MALUF, R. O Novo contexto internacional do abastecimento e da segurança alimentar In: BELIK, W; MALUF, R. (Orgs). Abastecimento e Segurança Alimentar. Campinas: Unicamp, 2000.

MCMICHAEL, P. Regimes alimentares e questões agrárias. Porto Alegre: UFRGS, 2016.

MIGUEL, L. de A; MACHADO; J.A.D. Indicadores quantitativos para a avaliação da unidade de produção agrícola. In: WAGNER, S. A; et al. (Orgs). Gestão e planejamento de unidades de produção agrícola. Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2010.

MINAYO, M.C; SANCHES, O. Quantitativo-Qualitativo: Oposição ou Complementaridade? Cadernos de Saúde Pública, Rio de Janeiro, n. 9, v. 3, p. 239-262, 1993. Disponível em:

https://www.scielo.br/j/csp/a/Bgpmz7T7cNv8K9Hg4J9fJDb/?lang=pt&format=pdf

MOUGEOT, L. J. A. Urban agriculture: definition, presence, potentials and risks, and policy challenges. Workshop on Growing Cities Growing Food: Urban Agriculture on the Policy Agenda Havana, Cuba, october 11-15, 1999.

Nattassha, R; et al. Understanding circular economy implementation in the agrifood supply chain: the case of an Indonesian organic fertilizer producer. Agriculture & Food Security, 2020. Disponível em: https://doi.org/10.1186/s40066-020-00264-8

PANGARIBOWO, E; GERBER, N. Innovations for food and nutrition security: impacts and trends. In: GATZWEILER, F.W; VON BRAUN, J. Technological end institutional innovations for marginalized smallholders in agricultural development. Springer Open, 2016. Disponível em: http://dx.doi.org/10.1007/978-3-319-25718-1_3

PAULUS, G; et al. Agroecologia aplicada: práticas e métodos para uma agricultura de base ecológica. Porto Alegre: Emater, 2000.

PEIXER, Z; et. al. Agricultura urbana: delineando trajetórias de segurança alimentar e práticas econômicas solidárias através de hortas familiares e cestas agroecológicas. ANAIS IV Encontro Latinoamericano de Agricultura Urbana e Periurbana, Florianópolis, Brasil, 6-8 de novembro de 2019.

PERONDI, M.A; SCHNEIDER, S. Bases teóricas da abordagem de diversificação dos meios de vida. Redes - Rev. Des. Regional, Santa Cruz do Sul, v. 17, n. 2, p. 117 - 135, maio/ago 2012. Disponível em: https://doi.org/10.17058/redes.v17i2.2032.

POLLAN, M. Em defesa da comida. Rio de Janeiro: Intrínseca, 2013.

PRIMAVESI, A. Pergunte ao solo e as raízes: uma análise do solo tropical e mais de 70 casos resolvidos pela agroecologia. São Paulo: NOBEL, 2014.

RAWORTH, K. Economia Donut: uma alternativa ao crescimento econômico a qualquer custo. Rio de Janeiro: Zahar, 2019.

SILVA, C.L.D. Microeconomia aplicada: entendendo e desenvolvendo os pequenos e grandes negócios. Curitiba: Juruá, 2011.

SOUZA, J.N; et al. Uso dos resíduos orgânicos domésticos em vermicompostagem. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 15, n. 2. 2020. Disponível em: https://doi.org/10.18378/rvads.v15i2.7363

STEINER, R. Fundamentos da agricultura biodinâmica: vida nova para a terra. São Paulo: Antroposófica, 2017.

TENDERO, M; PHUNG, C.G. The revival of urban agriculture: an opportunity for the composting stream. In: Urban agriculture: another way to feed cities. The Veolia Institute Review, 2019. Disponível em: https://journals.openedition.org/factsreports/5682

THUM, M. O trabalho na terra e as constelações. Botucatu-SP: Centro Démeter, 1986.

YIN, R.K. Estudo de caso: planejamento e métodos. Porto Alegre: Boohman, 2001.

Published

2023-02-08

Similar Articles

1-10 of 166

You may also start an advanced similarity search for this article.