A exploração do pequi na região norte de Minas Gerais: abordagem por meio do Sistema Agroalimentar Localizado

Authors

  • Pietro de Almeida Cândido Universidade Federal de Alfenas
  • Guilherme Cunha Malafaia Universidade de Caxias do Sul (UCS)
  • Marcelo Lacerda Rezende Universidade Federal de Alfenas

Keywords:

Local Agro-food Systems, Local and Regional Development, Pequi

Abstract

The aim of the present work is the analysis of pequi extraction from North of Minas Gerais using the Agro-food Local Productive Systems (ALPS) approach, by the organization of growers and companies grouped by characteristics and functional areas in a specific region. The pequi fruit (Caryocar brasiliense), found in closed vegetation areas, is explored mainly in extractive manners. This exploration is an important socioeconomic activity for the people in north region of the state, which is devoid of modern systems and dynamic economic activities, with a low human development index. The north region of Minas Gerais was responsible for 25% of the national production of this fruit in 2009. In this context, the analysis of the aforementioned ALPS indicates several barriers to overcome: the precarious regional integration, impacting productivity, limiting access to raw inputs and outflow of products derived from pequi, precarious transmission systems, distance to large consumer cities, and the exoticity of this fruit bound to a unique territorial identity, which creates a particular form of product marketing.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Pietro de Almeida Cândido, Universidade Federal de Alfenas

    Bacharelando em Geografia. Instituto de Ciências da Natureza. Universidade Federal de Alfenas.

  • Guilherme Cunha Malafaia, Universidade de Caxias do Sul (UCS)

    Doutor em Agronegócios. Professor da Universidade de Caxias do Sul – UCS. Programa de Pós-Graduação em Administração – PPGA.

  • Marcelo Lacerda Rezende, Universidade Federal de Alfenas

    Doutor em Economia Aplicada. Professor da Universidade Federal de Alfenas.

References

AFONSO, S. R. Análise Sócio-Econômica da Produção de Não-Madeireiros no Cerrado Brasileiro e o Caso da Cooperativa de Pequi em Japonvar, MG. Dissertação de Mestrado. Programa de Pós-Graduação em Engenharia Florestal, Universidade de Brasília, Brasília, 2008.

AFONSO, S. R.; CARVALHO, I. S. H. de. A Cadeia Produtiva do Pequi no Norte de Minas Gerais. CDU 634.11(815.1). Brasília. 2009.

BORRAY, G. R. La Multifuncionalidad de los Sistemas Agroalimentarios Locales: Un análisis desde la perspectiva de tres casos en Colombia. In: Colloque Syal “Systèmes Agroalimentaires Localisè”: Produits, enterprises et dinamiques locales. Montpellier. Anais... Montpellier, France, 2002.

BOUCHER, F. et al. Globalización y Evolución de la Agroindustria Rural en América Latina: Sistemas agroalimentarios localizados. Serie documentos de trabajo PRODAR No. 10. Lima, Peru, 2000.

CARVALHO, I. S. H. de. Potenciais e Limitações do Uso Sustentável da Biodiversidade do Cerrado: um estudo de caso da Cooperativa Grande Sertão no Norte de Minas. Dissertação de Mestrado. Programa de Pós-Graduação em Engenharia Florestal, Universidade de Brasília, Brasília, 2007.

DATAGERAIS. Índice Mineiro de Responsabilidade Social IMRS. 2007. Disponível em: http://www.datagerais.mg.gov.br. Baixado em 12 de dez de 2009.

FREDERICO, S. Formação Territorial de Minas Gerais. In: II Encontro Nacional de História do Pensamento Geográfico, 2, São Paulo. Anais... São Paulo: USP, 2009.

FUNDAÇÃO JOÃO PINHEIRO. FJP. Disponível em: http://www.fjp.gov.br Baixado em 12 de dez de 2009.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA – SISTEMA IBGE DE RECUPERAÇÃO AUTOMÁTICA. IBGE – SIDRA. Valor da produção na extração vegetal por tipo de produto extrativo.2009. Disponível em: http://www.sidra.ibge.gov.br/bda/tabela/listabl.asp?c=290&n=0&z=t&o=1&i=P Baixado em 6 de dez de 2010.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA – SISTEMA IBGE DE RECUPERAÇÃO AUTOMÁTICA. IBGE – SIDRA. Quantidade produzida na extração vegetal por tipo de produto extrativo 2006 - 2009. Disponível em: http://www.sidra.ibge.gov.br/bda/tabela/protabl.asp?c=289&z=p&o=25&i=P Baixado em 13 de dez de 2010.

LINS, H. N. Território, Cultura e Inovação: A ótica dos sistemas agroalimentares localizados. In: IX Encontro Nacional de Economia Política, 9, Uberlândia. Anais... Uberlândia, 2004.

MALAFAIA, G. C.; BARCELLOS, J. O. J. Sistemas Agroalimentares Locais e a Visão Baseada em Recursos: construindo vantagens competitivas para a carne bovina gaúcha. Revista de Economia e Agronegócio, v. 5, p. 25-50, 2007.

MUCHNIK, J. Sistemas Agroalimentarios Localizados: evolución del concepto y diversidad de situaciones. In: III CONGRESO INTERNACIONAL DE LA RED SIAL: Alimentación y Territorios, 3, Baeza, Espanha. Anais. Baeza, 2006.

OLIVEIRA, W. L. de. Ecologia Populacional e Extrativismo de Frutos de Caryocar brasiliense Camb. no Cerrado no Norte de Minas Gerais. Dissertação de Mestrado. Programa de Pós-Graduação em Engenharia Florestal, Universidade de Brasília, Brasília, 2009.

REQUIER, D. D. Multifonctionnalité, territoire et secteur agroalimentaire: une approche par lês "systèmes agroalimentaires localisés". In: CAHIERS DU C3ED. Centre d’Economie et d’Ethique pour l’Environnement et le Développement. Cahier n°02-01. Jun, 2002.

ROCHA, M. G. et al. Dinâmica da Produção Extrativista de Pequi no Brasil. In: IX Simpósio Nacional Cerrado e II Simpósio Internacional Savanas Tropicais, 9, Brasília. Anais... Brasília, 2008.

SCHMITZ, H.; NADVI, K. Clustering and Industrialization: Introduction. World Development.v. 27. n. 9, p. 1503-1514, 1999.

SILVA, D. B. da et al. Frutas do Cerrado. Brasília: Embrapa Informação Tecnológica. 2001. 178 p.

Published

2015-03-08

Issue

Section

Original articles

Similar Articles

1-10 of 203

You may also start an advanced similarity search for this article.